De Buurtpolitie-S13E33 header

HOE ZAL COVID-19 DE TOEKOMST VAN TV EN FILM VORMGEVEN?

 

TIJDENS COVID-19
Sinds midden maart 2020 zitten we in België met z’n allen in quarantaine door het Coronavirus (Covid-19).

Het heeft gevolgen voor de economie: bedrijven, zelfstandigen, cultuurhuizen, winkels café’s, restaurants en theaters die moeten sluiten & filmproducties die stopgezet moeten worden. Iedereen merkt ook de zware gevolgen voor de geestelijke gezondheid.

Cultuur is een goed medicijn tegen het blokkeren van het mentale welzijn. Maar wat als musea, theaters en tv- en filmproductiehuizen moeten sluiten?

Velen hebben er iets op gevonden. Cultuur stopt nooit. Zo werden verscheidene social mediaprojecten opgezet. Theaters die producties op het internet gooien maar ook muzikanten en acteurs die online de mensen blijven entertainen. Vele filmpjes doen dan ook de ronde om de mensen wat te kunnen weghalen uit de eenzaamheid, even alle miserie proberen te doen vergeten. En dat is toch wel aardig gelukt.

NA COVID-19
De quarantainemaatregelen worden versoepeld maar het virus is nog lang niet weg. De vraag blijft of het ooit nog wel volledig zal weggaan. De meest optimistische mensen zeggen van wel, de anderen zeggen van niet.

Wat er ook van zij: we moeten nog een hele tijd onze voorzorgsmaatregelen treffen. Maar de producties moeten stilaan ook wel opgestart worden. Toch moeten de theaters nog een tijd hun deuren gesloten houden. Maar wat tv- en filmproducties betreft, daar zijn ze volop aan het experimenteren met hoe het wel zal lukken. Voor internationale producties is het nog een hele tijd een ramp want reizen naar het buitenland zit er nog steeds niet in.

 

1) HOE MOET HET NU VERDER?
We zetten alles even op een rijtje en beginnen van bij het begin:
Castings:
Castingagencies werken al een hele tijd voor het virus uitbrak reeds met online/videocastings. Daar wordt gevraagd aan de acteurs om thuis een eigen castingvideo te maken en die dan op te sturen naar het castingagency. Zowat iedereen heeft een smartphone waarmee je foto’s en video’s kan maken. Dus qua castings zou alles zowat gewoon zijn gangetje kunnen blijven gaan.

Pre-producties en producties:
Wat pre-producties betreft, dit zijn producties die nog in de pijplijn zitten en die in principe al opgestart moesten worden. Het probleem is bijvoorbeeld de 1,5m afstand houden. Als acteur is dit niet evident. Denk maar aan gevechtsscènes, liefdesscènes, enzovoort. De vraag die men bij de pre-producties moet stellen is: “Hoe moeten we in ‘s hemelsnaam onze scripts aanpassen?” Vaak moet een hele brok herschreven worden, wat enorm lastig is voor iets wat al zo goed als rond is en klaar om in te blikken. Wat met zich meebrengt dat alles moet uitgesteld worden en vaak ook nog eens handenvol geld kost, hoewel er niets gebeurt. Stel dat ze het script niet herschrijven: wat met de gevechtsscènes en wat met de liefdesscènes. Zou dit nog op te lossen zijn op de opnamedag zelf? Hoe gaat dit overkomen op 1,5m afstand van elkaar? Uiteraard moet ook de crew zich aanpassen. Cameramensen, geluidstechnici, productieleden, schminksters, regisseur, assistenten, stylistes/kledij. Schminkers moet een mondmasker en een beschermhelm met plexiglas voor hun neus dragen. Iedere acteur moet zijn eigen make-up hebben zodat er geen andere acteurs besmet geraken. Acteurs moeten repeteren met mondmasker op en de opname zelf moet heel voorzichtig gebeuren zonder mondmasker maar de 1,5m afstand moet wel gerespecteerd worden. Tv-studio’s moeten ook aangepast worden. Er moet overal handgel voorzien zijn, alles moet heel regelmatig ontsmet worden en de gangen krijgen éénrichtingsverkeer, afgetekend met pijlen. Ook moeten eventueel dranghekken voorzien worden.

Wat met publiek in tv-shows en spelprogramma’s? Ook dat gaat niet van een leien dakje lopen omdat er tussen iedere toeschouwer de nodige afstand moet bewaard worden.

Je merkt het: het gaat nog een hele klus worden om alles in goeie (en gezonde) banen te leiden. Maar het moet lukken, we moeten infentief zijn en anders gaan werken. Maar op zich kunnen de producties wel gauw weer op gang getrokken worden.


- download pdf -